Ryanair ziet nu ook voordelen in vakbonden

Hoewel Ryanair dertig jaar lang pertinent ‘nee’ zei tegen vakbonden, zegt de Ierse maatschappij nu dat er ook voordelen zijn aan de recente beslissing om pilotenvakbonden te erkennen. Dat blijkt uit een interview dat ceo Michael O’Leary deze week gaf aan Reuters.

“Het is duidelijk dat de erkenning van vakbonden vanuit ons standpunt groeimogelijkheden biedt, met name in Frankrijk en Scandinavië. In die landen konden we voorheen geen voet aan de grond krijgen omdat vakbonden erkennen een voorwaarde was,” klinkt het. Ryanair heeft sinds de (gedwongen) sluiting van de basis in Marseille in 2011 geen vaste basis meer in Frankrijk, en in Scandinavië blijft het beperkt tot twee luchthavens in Zweden (Stockholm Skavsta en Göteborg Landvetter).

Er waren vroeger ook (kortstondige) basissen in Billund en Kopenhagen (beiden Denemarken), maar na stevig weerwerk van locale overheden en vakbonden werden die alletwee midden 2015 opgedoekt. Dat belet de Ieren echter niet om elke week 92 vertrekken aan te bieden vanuit in totaal vier Deense luchthavens, vluchten die uitgevoerd worden met toestellen die elders gebaseerd zijn. De enige Noorse basis (Oslo Rygge) werd in 2016 gesloten na de invoering van een extra belasting.

Bron: Reuters