Deze week opvallend kortere vluchttijden tussen Amerika en Europa

De voorbije dagen hebben de passagiers die van Noord-Amerika naar Europa reisden minder lang in het vliegtuig moeten zitten dan gewoonlijk. Door een zeer gunstige windrichting en snelheid duren de Trans-Atlantische vluchten in oostelijke richting momenteel tot een uur of anderhalf uur minder lang. 

Vanmorgen landde vlucht SN502 van New York naar Brussel om 06:16 lokale tijd in Brussel. Op zich geen noemenswaardige gebeurtenis behalve dan dat het toestel 74 minuten te vroeg aankwam. Normaal komt het toestel dagelijks aan om 07:30 en bedraagt de bloktijd (tijd vanaf het toestel aan de gate vertrekt tot het toestel aan de gate in Brussel staat) 07 uur en 15 minuten. Met een actuele vluchttijd vannacht van slechts 5 uur en 59 minuten kon het toestel daardoor veel vroeger in Brussel aankomen.

En deze Brussels Airlines-vlucht is geen uitzondering. Hoewel de gemiddelde vluchttijden boven de Atlantische Oceaan van west naar oost vaak sowieso minder lang zijn dan gepland, is het verschil dezer dagen toch opvallend groot. Dat heeft te maken met een krachtige straalstroom die sinds vorig weekend boven de Atlantische Oceaan hangt. Als we de weerkaarten van vannacht erbij nemen van vlucht UA950 van Washington naar Brussel, dan zien we dat de route voor een groot deel samenvalt met een straalstroom waarvan de kern op een hoogte van 29.000 voet ligt met een snelheid van 155 knopen (287 km/u).

Zo duurde een vlucht New York-Brussel gisteren zelfs maar 5 uur en 3 minuten. Op de langere vluchten vanaf Noord-Amerika naar het oosten is het verschil nog groter. Omdat dezelfde straalstroom die boven de Atlantische Oceaan hangt verder doorloopt tot boven Irak duren de vluchten van de VS naar Dubai en Abu Dhabi al gauw anderhalf uur minder. Vlucht EY100 bijvoorbeeld van New York naar Abu Dhabi deed er maandag maar 11 uur en 10 minuten over. Tegenover een bloktijd van 12 uur en 50 minuten kan het toestel zo al snel anderhalf uur te vroeg aankomen.

De passagiers die naar Amerika vliegen hebben dan weer minder geluk. Hun vlucht kan al snel een uur langer duren dan normaal. Zo deed vlucht SN501 er gisteren 8 uur en 55 minuten over om van Brussel naar New York te vliegen, en dat tegenover een bloktijd van maar 8 uur en 35 minuten. De inkomende vlucht van EY100 deed er zo de voorbije dagen twee uur en half langer over om New York te bereiken vanaf Abu Dhabi dan vice versa.

Vanaf morgen verplaatst de straalstroom zich naar het noorden en zwakt ze ook iets af. Daardoor zullen de vluchten vanaf dit weekend weer terug met een normalere vluchttijd van Europa naar Amerika kunnen vertrekken.