Ryanair koopt meerderheid van nieuw LaudaMotion

Het Ierse Ryanair kondigde dinsdag (20 maart) aan dat het een “strategische samenwerking” aangaat met de nieuwe luchtvaartmaatschappij LaudaMotion. Het komt erop neer dat Ryanair 75 procent van de aandelen over koopt van eigenaar Niki Lauda en LaudaMotion uitbouwt tot een sterke Oostenrijkse lagekostenmaatschappij.

Initieel kopen de Ieren 24,9 procent van de aandelen en van zodra de Europese Commissie toestemming geeft, wordt dat “zo snel mogelijk” opgetrokken naar een meerderheidsaandeel van 75 procent. Dat staat te lezen op de Corporate-website van Ryanair. Niki Lauda blijft aan als hoofd van de Raad van Bestuur, terwijl Ryanair financiële en operationele steun zal verlenen. Zo worden er deze zomer zes FR-toestellen gewetleast aan LaudaMotion om de vloot meteen op 21 te brengen.

Het totale aandelenpakket (75 procent) zal volgens Ryanair “minder dan 50 miljoen euro” bedragen, maar het eerste jaar zullen de Ieren ook 50 miljoen euro in LaudaMotion investeren voor de opstart en de operationele kosten. Binnen drie jaar moet de maatschappij winstgevend zijn en over een eigen vloot van minstens dertig Airbus-vliegtuigen beschikken. LaudaMotion wil concurreren in een markt die “gedomineerd wordt door de hoge prijzen van Lufthansa en haar dochters”.