Brussels Airport en De Lijn starten een pilootproject met zelfrijdende bussen

Het bestuur van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn en het managament van Brussels Airport hebben groen licht gegeven voor het starten van een pilootproject met zelfrijdende elektrische bussen. De voertuigen die hiervoor gebouwd zijn zullen een van de eerste zijn die in België te zien zullen zijn. De voertuigen zullen in de zomer van 2019 getest worden zonder passagiers en vanaf januari 2021 operationeel zijn. 

In 2015 gingen Brussels Airport en De Lijn een samenwerking aan voor het testen van zelfrijdende voertuigen. Dit jaar hebben ze een constructeur gevonden die wil samenwerken met hen en kan dus het pilootproject van start gaan.

“Als internationale hub, waar verschillende transportmiddelen naadloos op elkaar aansluiten, onderzoekt Brussels Airport voortdurend nieuwe mogelijkheden om deze hub op een duurzame manier uit te breiden. Dit technologisch innovatieve project met een zelfrijdende elektrische bus die een vaste route rijdt, past ook in onze milieubewustheid om de impact op onze omgeving zo laag mogelijk te houden “, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

“Vlaanderen neemt de pioniersrol op zich”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “In andere landen zijn onbemande voertuigen al operationeel, maar dat is vaak op een aparte rijstrook met een steward aan boord. Hier is het de bedoeling om de zelfrijdende shuttle autonoom op de openbare weg te laten rijden. Dit is de allernieuwste technologie die echt tot de verbeelding spreekt. We investeren in de toekomst, in grotere efficiëntie en in een aantrekkelijker bereik van openbaar vervoer. “

De Nederlandse constructeur “2getThere” zal de onbemande voertuigen produceren.  In het najaar van 2019 zullen de voertuigen grondig getest worden op de site van het bedrijf in Utrecht. Nadien zullen ze naar Brussels Airport getransporteerd worden om daar verder getest te worden. De testroute voor de ontwikkelingsfase zal zich bevinden op het Brucargo gedeelte van de luchthaven.

Als de eerste fase met een positieve beoordeling krijgt, kunnen De Lijn en Brussels Airport beslissen om de zelfrijdende shuttle vanaf 2021 op het luchthaventerrein in te zetten voor het vervoer van passagiers, bezoekers en personeel op de route tussen de terminal en Brucargo.