Airbus plant naamsverandering Bombardier Cseries

In oktober 2017 kondigde Airbus de aankoop van de Bombardier C-series aan: een familie van ultra-efficiënte toestellen voor middellange afstand ontworpen door het Canadese Bombardier. Als hoofdaandeelhouder van het project is de Franse luchtvaartgigant nu een concept aan het uitwerken om een naamsverandering door te voeren met de bedoeling de vliegtuigen te laten aansluiten bij hun huidige vloot.

Airbus beheert momenteel 50.01% van de aandelen in de C-series, en zou plannen hebben om de familie om te dopen tot A200. De CS100 en CS300 zouden respectievelijk A210 en A230 genoemd worden. Airbus kan tot op heden deze geruchten niet bevestigen, maar vertelde wel aan Business Insider dat de deal met Bombardier enorme waarde kan geven aan het C-series project.

Het hernoemen van toestellen is een zeldzame gebeurtenis, maar is niet ongehoord. In 1998 doopte Boeing de MD-95 van het net overgenomen McDonnel-Douglas om tot B717.

De naam A200 gebruiken in plaats van C-series biedt Airbus de mogelijkheid de familie te marketen binnen zijn huidige line-up van toestellen en zijn aanbod te vergroten op de markt van 100-150 passagiers, waar de A320 familie zich net boven bevindt. De A200 naam zou ook de start kunnen betekenen van een geheel nieuwe Airbus-familie als er verder gebouwd wordt op de A210 en A230.

Bombardier worstelt al een tijdje met orders voor hun nieuwste toestel. De weinige orders voor de toestellen –372 tot op heden – leidde in 2017 bijna tot hun faillissement, waarop de Canadese staat 1 miljard dollar investeerde in het project. De overname door Airbus is essentieel voor de C-series, want met de marketing, customer support, en algemene naamsbekendheid van de Europese luchtvaartreus kan de interesse voor het project terug aangewakkerd worden.

Tekst: Giancarlo Antonioli