Vakbonden dreigen met staking bij Brussels Airlines vanaf 11 mei

De vakbonden bij Brussels Airlines hebben vandaag een stakingsaanzegging ingediend. Daardoor kan er vanaf volgende week vrijdagmiddag gestaakt worden. Er is bij de piloten vooral ontevredenheid over de huidige pensioenregeling en het loon.

Ongeveer tachtig procent van de meer dan 500 piloten bij Brussels Airlines heeft de voorbije week hun stem uitgebracht over het voorstel van de directie i.v.m. nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden. Zo’n 92 procent van hen stemde tegen de voorstellen en 80 procent van de stemmers is zelfs bereid om tot acties over te gaan. Daarom hebben de vakbonden een stakingsaanzegging ingediend om zo de mogelijkheid te hebben om vanaf vrijdag 11 mei tot staken te kunnen overgaan.

Bij de herstructurering van Brussels Airlines enkele jaren geleden is het vliegend personeel akkoord gegaan om meer te werken voor hetzelfde loon, dit om toen de in rode cijfers verkerende luchtvaartmaatschappij terug naar winstgevendheid te helpen. Nu de maatschappij voor het derde jaar op rij winstgevend is, wil het personeel terug meer loon. De directie van Brussels Airlines is daarom akkoord om de piloten volgend jaar een loonsverhoging van 3 procent te geven en in 2020 nog eens 3 procent als het bedrijf verder groeit.

Een ander heikel punt is de pensioenregeling. De pensioenleeftijd werd door de regering opgetrokken waardoor piloten bij Brussels Airlines nu pas vanaf 65 jaar met pensioen kunnen gaan in plaats van 55 jaar. Tegen 2030 wordt die leeftijd zelfs opgetrokken tot 67 jaar, en dat is een probleem. Internationale wetgeving bepaalt immers dat piloten ouder dan 65 jaar niet meer commercieel mogen vliegen. Vanaf 60 jaar moet ook de rest van de cockpitbemanning jonger zijn dan 60. Ook de balans tussen werk en vrije tijd moet verbeteren.

Volgende maandag is er opnieuw vergadering tussen de vakbonden en de directie van Brussels Airlines. Er resten momenteel nog 7 dagen om tot een akkoord te komen, zoniet is een staking vanaf 11 mei een realistische mogelijkheid.