Oostenwind zorgt voor veel vertraging in drukste weekend van het jaar

Op Brussels Airport is sinds gisteren de vakantie-uittocht begonnen. Dit weekend alleen al zullen meer dan 240.000 passagiers via Brussel reizen. Het eerste weekend van juli is traditioneel het drukste weekend van het jaar, maar de vluchtuitvoering loopt niet zonder problemen. Door de huidige noordoostenwind gebruikt Brussels Airport twee kruisende banen voor zowel aankomsten als vertrekken, daardoor is de capaciteit beperkt en vliegen vliegtuigen met vertraging.

Gisteren was voorlopig de drukste dag van het jaar voor Brussels Airport. De luchthaven had voor vrijdag maar liefst 324 vertrekkende vluchten op de planning staan. Door de noordoostenwind liepen zowel de aankomende als vertrekkende vluchten wel vertraging op.

Omdat op Brussels Airport enkel baan 07R en voor sommige vluchten ook baan 07L gebruikt wordt voor vertrekken, en baan 01 voor alle aankomsten, is de normale capaciteit ruwweg gehalveerd. Doordat baan 01 zowel baan 07L als 07R kruist, kan er maar één vliegtuig tegelijk landen of opstijgen.

Daardoor is gisteren 54 procent van de 324 vertrekkende vluchten te laat vertrokken. Vandaag zijn er maar 261 vertrekken gepland maar toch is voorlopig al 43 procent van de vluchten te laat vertrokken.

Want niet enkel de vluchten die in Brussel vertrekken ondervinden hinder van de huidige banenconfiguratie. Omdat er maar één baan wordt gebruikt voor aankomsten, krijgen ook die vluchten vanaf hun vertrekpunt in het buitenland te maken met inbound slots voor Brussel. Zo kwam gisteren 44 procent van de vluchten te laat aan in Brussel en vandaag al 34 procent.

Zoals het er nu naar uitziet zal Brussels Airport nog tot en met vrijdag een oostelijke baanconfiguratie moeten gebruiken. De komende dagen zullen vertragingen, voornamelijk ’s morgens en ’s avonds mogelijk blijven.