Drukte op Brussels Airport door grote NAVO-top en bezoek Amerikaanse president

Vanaf morgen wordt het op en rond Brussels Airport druk. Op 11 en 12 juli vindt er in Brussel een grote NAVO-top plaats waaraan alle 29 lidstaten zullen deelnemen maar ook extra delegaties van onder andere Oekraïne en Georgië. Op die top zal ook de Amerikaanse president Trump aanwezig zijn, die morgen voor de tweede keer in Brussel landt.

Morgenavond landen voor het tweede jaar op rij twee Boeing VC-25’s op Brussels Airport met aan boord de Amerikaanse president Trump. Een van hen zal daarom landen met de callsign ‘Air Force One’. Het exacte aankomstuur van de president is nog niet bekend, maar de toestellen worden in de late namiddag/avond verwacht en zullen net zoals vorig jaar op baan 25R landen, die tijdens de aankomst even gesloten zal worden. De beste spotplaatsen zullen dan ook net zoals vorige keer onder de approach zijn van baan 25R.

Op woensdagvoormiddag 11 juli landt dan het gros van de andere staatshoofden en delegaties voor de NAVO-top. Het zal dan ook druk worden op de general aviation apron van Brussels Airport. De twee Amerikaanse Boeing VC-25’s zullen net zoals vorig jaar geparkeerd worden op de apron van Brucargo aan de noordzijde.

Foto: Yannick De Bel

Op woensdagnamiddag zal er een luchtdefilé boven Brussel en het NAVO-gebouw worden gehouden. De start van het defilé zou rond 13:15 zijn en het einde is voorzien om 14:14. Een lijst van deelnemende militaire toestellen kunnen we niet publiceren.

Donderdag 12 juli zullen de staatshoofden en de Amerikaanse president vanaf de late namiddag terug vertrekken. Dit zal op zijn beurt opnieuw invloed hebben op het luchtverkeer. Baan 25R zal voor een tijdje gesloten zijn door het vertrek van de toestellen, waaronder dus Air Force One.