Problemen bij Belgocontrol zorgen voor zwaar verstoord luchtverkeer

Door het falen van het Flight Data Processing System bij luchtverkeersleider Belgocontrol is het vliegverkeer van en naar België zwaar verstoord. Momenteel kan er nagenoeg geen enkel vliegtuig meer landen of opstijgen vanaf een Belgische luchthaven. De problemen zouden nog zeker tot 19:00 aanhouden.

UPDATE 17:42 Het Belgisch luchtruim gaat terug open maar zal maar op halve capaciteit draaien tot 22:00 lokale tijd vanavond.

Het luchtruim boven België tot op een hoogte van 24.500 voet is nagenoeg volledig gesloten voor het commercieel vliegverkeer. Er is een probleem met het verwerken van de vluchtinformatie waardoor er werd besloten om alle vluchten naar Belgische luchthavens om te leiden naar een buitenlandse luchthaven en de vertrekken te stoppen.

Heel af en toe wordt er nog een vlucht richting Brussel toegelaten, maar bijna alle andere vluchten zijn omgeleid, vertraagd of geannuleerd. Vanaf ongeveer 16:00 werd er geen vliegverkeer meer toegelaten. Hoelang de hinder nog precies zal duren, is niet bekend.