Volotea krijgt waarschuwing na vele vertragingen deze zomer

Volotea riskeert vanaf 15 september geband te worden uit Italië, één van haar grootste afzetmarkten. Zo’n vaart zal het wellicht niet lopen, maar de Italiaanse luchtvaartautoriteit ENAC sprak duidelijke taal wanneer ze de maatschappij nog een laatste kans gaf om iets te doen aan de reeks problemen deze zomer.

ENAC houdt Volotea samen met Blue Panorama, Vueling en Ryanair onder de loep omtrent een “aanzienlijk aantal kritieke issues” en verstoringen in vluchten de voorbije maanden. Het gaat om annuleringen, grote vertragingen en constante overboekingen die voor ongemak zorgden bij passagiers en op verschillende Italiaanse luchthavens. Volotea moet nu “onmiddellijk corrigerende maatregelen nemen” of het riskeert haar vlieglicentie in Italië kwijt te raken.

Er is ook een onderzoek lopende naar het niet navolgen van de zogenaamde EU-regulatie 261, die bepaalt welke compensatie passagiers toegekend moeten krijgen bij lange vertragingen of geannuleerde vluchten. Als de rapporten die ENAC verkreeg waar blijken te zijn, zegt de autoriteit de “maximale strafregeling” toe te willen passen: het intrekken van de vliegvergunning vanaf 15 september. Eerder werd TACV al dezelfde maatregel opgelegd, zij het maar voor één dag.

In een reactie op de waarschuwing laat Volotea weten dat het ondanks de impact van vertragingen door de Europese verkeersleidingen dit jaar, hoger dan gemiddelde punctualiteitscijfers kan voorleggen en dat het aantal annuleringen bij de laagste in Europa liggen. “Zoals voor alle maatschappijen geldt, is het niet altijd mogelijk om verstoringen te vermijden als externe factoren onze operatie parten spelen. Volotea vangt dit op met latere vluchten, overeenkomsten met andere maatschappijen, alternatieve transportmiddelen en hotels wanneer nodig”.

Bron: Flightglobal