Ryanair opent twee bases in Frankrijk, sluit twee andere

Als een gevolg van het geleidelijk invoeren van lokale contracten, zal Ryanair vanaf volgende zomer weer basissen in Frankrijk hebben. In 2006 sloot de basis in Marseille, maar die zal vanaf maart 2019 terug open gaan met twee gestationeerde Boeing 737-800’s. Ook in Bordeaux worden twee toestellen gebaseerd.

Volgens Ryanair gaat het om een investering van 400 miljoen euro, waarbij reizigers vanuit Marseille en Bordeaux respectievelijk naar elf en zestien nieuwe bestemmingen kunnen vliegen. Beide luchthavens zijn nu al goed verbonden met Charleroi Brussels South Airport. De Ierse lagekostenmaatschappij wil volgende zomer 220 wekelijkse vluchten aanbieden vanuit de twee luchthavens en er zo jaarlijk 3,5 miljoen passagiers vervoeren.

Tegelijkertijd maakte Chief Operations Officer Peter Bellew vandaag bekend dat er een winstwaarschuwing uitgebracht wordt voor dit boekjaar. Ryanair verwacht met andere woorden twaalf procent minder winst te maken dan eerder gedacht en wijt dat vooral aan de hogere brandstofkost, de onrust bij het personeel, de stakingen van de voorbije maanden en de hogere EU261-compensaties die de maatschappij aan reizigers moet betalen.

De grootste slachtoffers van die winstwaarschuwing zijn de basissen in Eindhoven en Bremen, die op 5 november (binnen vijf weken) de deuren zullen moeten sluiten. Ook de basis in Niederrhein (Dusseldorf Weeze) zal verminderen van vijf naar drie toestellen.