Primera Air stopt vannacht alle activiteiten

De lowcostmaatschappij Primera Air stopt alle operaties en vraagt het faillissement aan. Dat deelt de maatschappij vanavond mee op haar website. De voorbije weken kondigde de maatschappij een reeks nieuwe Trans-Atlantische vluchten aan, maar die zullen nooit worden opgestart. Ook de nieuwe route van Brussel naar Boston verdwijnt in de prullenbak. 

Binnen enkele uren staakt de Scandinavische lowcostmaatschappij Primera Air al haar vluchten. De maatschappij met 5 A321neo’s en 3 B737-800’s zit in de financiële moeilijkheden en ziet zich genoodzaakt om het faillissement aan te vragen. Vanaf middernacht worden alle vluchten stopgezet.

Zo zou de maatschappij dit jaar 10 miljoen euro verloren hebben aan kosten door een vliegtuig met corrosieproblemen en verloor ze 20 miljoen euro door de late levering van de nieuwe A321neo’s. Daardoor kende de maatschappij afgelopen zomer zware operationele redenen waardoor ze veel vluchten moest annuleren en andere toestellen moest leasen.

“Rekeninghoudend met de potentiële verliezen door toekomstige vertraagde leveringen, (…) en rekening houdend met de moeilijke omstandigheden die luchtvaartmaatschappijen nu kennen door lage prijzen en hoge brandstofkosten hebben we besloten om de operaties stop te zetten, nu het een kleinere impact zal hebben op onze klanten door het tijdstip van het jaar (…). Zonder extra  financiële ondersteuning zien we geen enkele mogelijkheid om onze operaties verder te zetten,” zegt de maatschappij in een mededeling.

Normaal zou Primera Air volgende zomer vanaf Brussels Airport vluchten starten naar Newark, Toronto en Boston. De langverwachte verbinding tussen Brussel en Boston zal hierdoor terug in de etalage komen te staan, in de hoop dat een andere maatschappij de route start.