Icelandair schakelt concurrentie uit en koopt WOW air

Icelandair neemt zijn grootste concurrent WOW air volledig over. Dat maakt de Icelandair Group vandaag bekend. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders en de IJslandse mededingingsautoriteiten. 

De twee grote IJslandse concurrenten WOW air en Icelandair komen bij dezelfde eigenaar terecht: de IJslandse lowcostmaatschappij WOW air wordt overgenomen door de Icelandair Group. Daarmee kan Icelandair de verdere groei van haar grootste concurrent indijken. WOW air kende op enkele jaren tijd een enorme groei en ging rechtstreeks de concurrentie aan op een groot deel van de routes van Icelandair.

Die concurrentie woog op de opbrengsten van beide maatschappijen. De Icelandair Group zag het derde kwartaal van dit jaar de opbrengsten met 36 procent dalen, zowel door lagere opbrengst per passagier als door hogere brandstofkosten. WOW air maakte deze zomer een verlies bekend van  22 miljoen dollar voor het jaar 2017. Ook voor het 2018 verwacht WOW air een operationeel verlies van 6 miljoen dollar.

WOW air is in handen van investeringsmaatschappij Titan, dat op zijn beurt in handen is van WOW air-CEO Skúli Mogensen. De aandeelhouders van WOW air krijgen door de verkoop 5,4 procent van de aandelen van de Icelandair Group in handen. Beide bedrijven zullen ook onder hun eigen merknaam blijven opereren.