Road to the Right Seat 4 – de eerste job

Dat werk vinden als piloot geen simpele taak is, weten we al langer dan vandaag. Het is dan ook één van de redenen waarom mensen vaak twijfelen of ze wel aan de pilotenopleiding zouden beginnen. Juist daarom spits ik in deze nieuwe reeks graag toe op mijn eigen ‘Road to the Right Seat’. Let the jobhunt begin!

Na een maand intensief solliciteren bij verschillende luchtvaartmaatschappijen, kreeg ik op woensdag 2 augustus het beste telefoontje van mijn leven. Ik kreeg een job aangeboden als piloot en dat bij de luchtvaartmaatschappij waar ik het meest op had gehoopt. Een echt kippenvel moment!

Op 9 juni 2017 studeerde ik af, 20 dagen later verstuurde ik de allereerste brief en na heel wat sollicitaties bij verschillende luchtvaartmaatschappijen kreeg ik op 2 augustus geweldig nieuws. Nooit had ik gedacht dat het zo snel zou gaan, maar hier zijn we dan!

“We would like to offer you a position as First Officer on the Boeing 737 for ASL Airlines Belgium.”

We zijn intussen al in het nieuwe jaar aanbeland en er is al heel wat gebeurd, maar het gevoel is echter onveranderd. Sinds december 2017 vlieg ik als First Officer voor ASL Airlines Belgium, het vroegere TNT Airways voor diegenen die het niet kennen.

Vanuit Luik vliegen we heel Europa rond met de Boeing 737-400SF, een echt vrachtvliegtuig! Als cargopiloot vlieg ik voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts, maar sterren kijken vanop 10 kilometer hoogte is zeker geen straf. De zonsopgang en zonsondergang maken het dan uiteraard nog dat tikkeltje fijner!

Promotion 37
In minder dan 6 maanden tijd hebben mijn 15 klasgenoten en ik een job in de cockpit kunnen bemachtigen. Een hele opluchting voor ons allemaal! En voor wie vliegen we zoal?
– Ryanair: 5 (B737)
– EasyJet: 4 (A320)
– ASL Airlines Belgium: 2 (B737)
– Brussels Airlines: 2 (A320)
– Reni Aviation: 1 (AC690B)
– Volotea: 1 (A320)
– Luxair: 1 (Q400)

We vliegen dan wel voor verschillende luchtvaartmaatschappijen en met andere vliegtuigen, maar uiteindelijk zijn we allemaal collega’s in dezelfde hemelblauwe lucht. Ons hard werk van de voorbije 2 jaar heeft geloond en daar mogen we meer dan trots op zijn!

Graduation ceremony
Enkele weken geleden vond ook de graduation ceremony plaats van de vliegschool. We vierden onze jobs, haalden alle geweldige herinneringen van de opleiding nog eens naar boven en kregen eindelijk de felbegeerde vleugels. Weer zo’n moment om nooit meer te vergeten!

We vierden 67 studenten van 3 verschillende klassen waarvan 56 binnen een half jaar aan de slag gingen als piloot. Ongetwijfeld een enorm succes voor de vliegschool en alle studenten!

De volgende stap
De zoektocht naar een job is op zijn einde gekomen, maar het avontuur is nog lang niet voorbij! De volgende stap is de Type Rating waar ik meer leer over de technische aspecten van de B737 en ermee leer vliegen, zowel in de simulator alsook de eerste keer in het echt!

Heb je nog vragen over de zoektocht naar een job als piloot? Aarzel dan niet me te contacteren.
Tot volgende week voor een nieuwe blog over mijn avontuur naar de rechterstoel!

Alle posts
Road to the Right Seat 1 – de eerste brief
Road to the Right Seat 2 – solliciteren
Road to the Right Seat 3 – het pilotentekort
Road to the Right Seat 4 – de eerste job
Road to the Right Seat 5 – een nieuw begin
Road to the Right Seat 6 – the box
Road to the Right Seat 7 – de kinderdroom
Road to the Right Seat 8 – line training
Road to the Right Seat 9 – a day in the life
Road to the Right Seat 10 – recurrent
Life on the right seat

Banner: Michael Vandaele