Belgisch vliegverkeer wordt vannacht (deels) stilgelegd

Vanaf 23 uur vanavond gaat het oostelijke deel van het lager gelegen Belgisch luchtruim dicht. Om middernacht volgt het westelijke gedeelte met nog een zeer beperkte capaciteit. Er zou een tekort zijn aan luchtverkeersleiders voor de nacht. Deze situatie duurt al zeker tot 6 uur morgenvroeg.

Nadat de vakbond ACV-Transcom eerder vanavond na een dag van overleggen met luchtverkeersleider Skeyes meedeelde deze krokusvakantie niet te zullen staken, lijkt er toch iets op til te zijn bij Skeyes. Eurocontrol bevestigde anderhalfuur geleden dat vanaf middernacht tot 6 uur morgenvroeg het lager Belgisch luchtruim geen tot weinig vluchten zal kunnen afhandelen. Verschillende luchtverkeersleiders hebben zich ziek gemeld.

Dat heeft natuurlijk zijn gevolgen voor het vliegverkeer van en naar alle Belgische luchthavens. Welke hinder deze situatie met zich zal meebrengen voor de vluchten die nog voor middernacht in België aankomen is niet duidelijk. Het aantal vluchten dat vannacht nog moet vertrekken is minimaal. Er is een handvol vluchten dat zaterdag voor 6 uur normaal in Brussel toekomt, zij ondervinden mogelijk wel meer hinder.

Of de situatie zich vanaf 6 uur volledig zal herstellen is ook onduidelijk. Dat zal afhangen van het feit of er genoeg luchtverkeersleiders komen opdagen voor de dagshift.