Verenigd Koninkrijk houdt B737 MAX aan de grond

Nadat gisteren al een groeiend aantal landen en luchtvaartmaatschappijen hun B737 MAX-toestellen aan de grond houden,volgen vandaag nu onder andere ook al Singapore, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat het Engelse TUI fly de operaties met haar MAX-toestellen moet stopzetten. Het is daarmee het eerste Europese land dat een verbod instelt en wellicht het begin van een Europees verbod.

Nadat gisteren al meer dan 120 toestellen in zes verschillende landen van de 737 MAX aan de grond worden gehouden, volgen vandaag nu ook onder andere Singapore, Maleisië, Australië, Mexico, Mongolië en het Verenigd Koninkrijk. Nieuwe maatschappijen die daardoor een deel van hun vloot aan de grond moeten houden zijn onder meer Silk Air, Fiji Airways, Thai Lion Air en Aeromexico en het Britse TUI fly.

Het Verenigd Koninkrijk is het eerste Europese land dat heeft besloten om de B737 MAX-operaties boven haar grondgebied voorlopig te verbieden. TUI fly vliegt daar met 5 toestellen. Mogelijkerwijze zou de Europese luchtvaartautoriteit EASA vandaag nog een verbod opleggen voor alle Europese EASA-lidstaten. Dat melden verschillende media. Dat zou ook een voorlopige stopzetting betekenen van de B737 MAX8-operaties in België. TUI fly is in België actief met vier toestellen.

Norwegian heeft intussen zelf ook al besloten om haar vloot van 18 toestellen aan de grond te houden na ‘advies van de Europese luchtvaartautoriteiten’.