EASA verbiedt vluchten met B737 MAX, TUI fly moet vluchten omleiden

Vanavond heeft de Europese luchtvaartautoriteit EASA een Emergency Airworthiness Directive (EAD) uitgevaardigd die alle operaties met B737 MAX8 en MAX9’s in Europa verbiedt. Voor de EASA-lidstaten gaat het om 6 luchtvaartmaatschappijen die gezamenlijk 46 B737 MAX-toestellen opereren. Het Belgische TUI fly had vanavond twee toestellen onderweg die in Spanje en Italië zijn moeten landen omdat ze niet verder mochten vliegen naar Brussel.

“Door een accident met een B737-8 MAX (Lion Air, nvdr.), waarvan de exacte oorzaken nog worden onderzocht, heeft de FAA een Emergency Airworthiness Directive uitgegeven die aanpassingen vraagt aan het Airplane Flight Manual betreffende de Runaway Horizontal Stabilizer Trim Limitations and Procedures,” verklaart EASA in haar mededeling. “Sinds deze actie is er nog een fataal ongeval gebeurd. Tijdens de eerste fase van het onderzoek kan er niet worden uitgesloten dat eenzelfde oorzaak aan de basis zou kunnen liggen bij beide gebeurtenissen. (…) Gebaseerd op beschikbare informatie houdt EASA er rekening mee dat verdere acties nodig zijn om de luchtwaardigheid van de twee betrokken modellen te behouden. Om deze redenen, in afwachting van meer informatie, heeft EASA besloten om alle vluchtoperaties met de twee modellen te staken.”

De EAD van EASA ging om 20 uur Belgische tijd van kracht en er mag dus geen enkele passagiersvlucht meer met het toestel worden uitgevoerd. EASA voorziet wel een uitzondering voor lege niet-commerciële vluchten. Die laat luchtvaartmaatschappijen toe om hun toestellen leeg naar hun thuisbasis over te brengen of naar een andere locatie waar verder onderhoud kan worden uitgevoerd.

Europa bant het toestel dus tijdelijk uit het Europese luchtruim. De maatschappijen Enter Air (2 toestellen), Icelandair (3), LOT Polish Airlines (5), Norwegian (18) en de TUI group (11) zien een deel van hun vloot nu aan de grond gehouden worden. Ook Turkish Airlines (7) houdt haar vliegtuigen aan de grond.

Het Belgische TUI fly had op het moment dat de EAD van kracht ging vanavond twee B737 MAX8 toestellen onderweg naar Brussel. De OO-TMA was onderweg van Hurghada naar Brussel en is moeten landen in Bologna om de passagiers daar te ontschepen. De OO-MAX was onderweg van het eiland Sal naar Brussel en is moeten uitwijken naar Alicante voor dezelfde reden.

TUI fly doet nu een beroep op vliegtuigen van Smartlynx en Air Explore om de verschillende reizigers die vastzitten op verschillende bestemmingen morgen naar huis te brengen.