Donderdagnacht start grote verhuis naar nieuwe Istanbul Airport

Komende donderdagnacht start de grote verhuis van de oude Ataturk Airport naar de nieuwe Istanbul Airport. Daarbij zullen er bijna twee dagen lang geen buitenlandse luchtvaartmaatschappijen worden toegelaten op deze twee luchthavens. Zondagochtend 00:00 lokale tijd moet de verhuis voltooid zijn maar tot en met 20 april zal het vliegverkeer naar Istanboel wel restricties opgelegd krijgen.

Vanaf donderdagnacht (5 april) 00:00 GMT tot zaterdagnacht 6 april 21:00 GMT vindt de grote verhuis plaats van Istanbul Atatürk Airport naar de gloednieuwe megaluchthaven Istanbul Airport. Tijdens deze periode zal er enkel verkeer op de luchthavens worden toegelaten van maatschappijen die er hun basis hebben. Dat laat de Turkse maatschappijen toe om al hun materiaal en vliegtuigen te verhuizen naar hun nieuwe thuisluchthaven.

Momenteel vliegt Turkish Airlines al met een beperkt schema vanaf Istanbul ‘New’ Airport met vooral binnenlandse bestemmingen. Het grootste deel van haar bijna 300 vliegtuigen tellende vloot moet ze echter tijdens deze transferperiode overvliegen naar de nieuwe luchthaven.

Om die verhuis mogelijk te maken en omdat er ook speciale procedures gelden voor de luchtverkeersleiding, wordt het aantal vluchten van en naar beide luchthavens beperkt tot gezamenlijk 70 bewegingen. Vanaf zondagochtend sluit de Ataturk Airport voor alle commerciële passagiersvluchten en zal ook de IATA-code IST verhuizen naar de nieuwe luchthaven. Die gebruikt momenteel nog de code ISL.

Omdat ook de luchtverkeersleiding zich moet aanpassen aan de nieuwe situatie zullen er vanaf de opening op 6 april tot en met 20 april restricties worden geplaatst op de hoeveelheid vluchten die kunnen worden afgehandeld. Voor de hele periode zullen er per uur maximaal 35 aankomsten en 35 vertrekken worden toegelaten.

Istanbul Airport beschikt initieel over 4 parallelle landingsbanen en een capaciteit van 90 miljoen passagiers per jaar tegen 2021. Nadien zijn er uitbreidingsplannen voor 6 parallelle landingsbanen en een jaarlijkse capaciteit van 200 miljoen passagiers per jaar.