Adria Airways annuleert leasing van 15 Sukhoi Superjet’s

Het Sloveense Adria Airways heeft haar bestelling voor 15 Sukhoi Superjet 100’s geannuleerd. De maatschappij zou de toestellen gaan leasen, maar de maatschappij is er niet in geslaagd om de contracten te finaliseren met Sukhoi door verscheidene clausules. 

In november tekende Adria Airways een Memorandum of Understanding voor een langetermijnleasing van 15 Sukhoi Superjet 100’s. Daarmee was de Russische vliegtuigbouwer erin geslaagd een nieuwe Europese operator te vinden voor haar vliegtuigtype. Brussels Airlines was samen met CityJet de eerste West-Europese maatschappij die het toestel in de vloot opnam, maar dat verhaal was zoals bekend geen succes.

Met Adria Airways had Sukhoi een nieuwe Europese partner gevonden, maar ook die leasing is nu afgesprongen vooraleer het eerste toestel werd afgeleverd. “Terwijl het vliegtuigtype nog steeds zeer aantrekkelijk lijkt, is Adria Airways er niet in geslaagd om contractuele clausules langs Russische zijde te finaliseren,” deelt Adria Airways mee in haar persbericht. “Er waren groeiende bezorgdheden langs Adria’s kant over zowel het engagement van Sukhoi Civil Aircraft Company voor een eerlijke en stabiele langetermijnpartnerschap als het gebrek aan een gemeenschappelijke visie over de verdere strategische ontwikkeling van het bedrijf.”

Adria Airways zal daarom haar vloot nu ongewijzigd laten. Dat wil zeggen dat ze zal blijven vliegen met haar 3 A319’s, 2 CRJ-700’s, 9 CRJ-900’s en 6 Saab 2000’s.