Vliegtuig van Egyptair-crash in 2016 had niet mogen opstijgen

De A320 van Egyptair die in 2016 in de Middellandse Zee is neergestort, had nooit mogen opstijgen. Dat staat in een rapport dat het Franse gerecht besteld had omdat er nog steeds onduidelijkheid is waarom het toestel is neergestort. Er zijn verschillende mankementen gevonden waarmee het vliegtuig eigenlijk niet had mogen vertrekken. Of die mee aan de oorzaak liggen van de crash is niet zeker.

De crash van de Egyptair-vlucht tussen Parijs en Caïro in 2016 waarbij 66 mensen om het leven kwamen is het gevolg van gebrekkig onderhoud waarmee het vliegtuig nooit had mogen opstijgen. Dat is het besluit van een gespecialiseerd onderzoeksrapport dat het Franse gerecht besteld heeft.

Het Frans onderzoeksbureau BEA had voordien al gezegd dat de oorzaak waarschijnlijk een cockpitbrand is, de Egyptische autoriteiten zeggen dat de waarschijnlijkheid op een ontploffing door een bom groot is. In het nieuwe rapport dat nu is overgemaakt wordt melding gemaakt van 20 fouten die zich de laatste 5 vluchten hadden voorgedaan, en waar nooit onderhoudsacties voor zijn geweest.

Het gaat onder meer om problemen met de luchtverdeling van de motoren waarmee de cabine onder druk wordt gehouden en de rookmelder van het toilet. “Het onderzoek toont aan dat dit toestel moest worden nagekeken tijdens de vier voorgaande vluchten en het had Caïro niet mogen verlaten met deze wederkerende mankementen, die niet werden gerapporteerd door de opeenvolgende bemanningen,” zegt het rapport.

Bijna drie jaar na het onderzoek is er nog steeds geen onderzoeksrapport verschenen. Omdat het ongeval gebeurde in internationaal luchtruim en het toestel en de operator Egyptisch zijn, mocht Egypte als enige het onderzoek voeren. De Fransen en de Egyptenaren werkten initieel samen om de ACARS-berichten te ontleden en de zwaar beschadigde vluchtrecorders in Frankrijk te onderzoeken, maar wel onder het toeziende oog van Egypte. De technische data van de vlucht worden beschermd door de Egyptische wetgeving en worden niet gedeeld met de Fransen.

De Egyptenaren beweren dat er sporen van explosieven zijn gevonden op lichamen van inzittenden, waardoor zij het onderzoek van het ongeval doorgaven aan de Egyptische procureur-generaal. De Egyptenaren gaan dus niet uit van een ongeval en een onderzoeksrapport is daarom nog steeds niet gepubliceerd.

Bron: Reuters