Soedan sluit luchtruim, Brussels Airlines-vlucht keert terug

Door de staatsgreep in Soedan van het leger is het Soedanese luchtruim gesloten. Dat heeft invloed op de vluchtuitvoering tussen Europa en Oost-Afrika. Enkele vluchten waaronder die van Brussels Airlines moeten terugkeren, anderen konden via een omweg doorvliegen.

De onmiddellijke sluiting van het Soedanese luchtruim heeft z’n gevolgen voor enkele vluchten van Europa naar Oost-Afrika. Vlucht SN465 van Brussel naar Kigali is boven de Rode Zee moeten terugdraaien nadat het door de sluiting van het Soedanese luchtruim niet meer verder kon. Ook de Lufthansa-vlucht LH590 naar Nairobi is zonet moeten terugkeren.

Het luchtruim boven Soedan wordt voor 24 uur gesloten. Geen enkel toestel mag dus nog over het land vliegen en moet omvliegen via Egypte en Saudi-Arabië. Vlucht SN465 uitgevoerd door OO-SFY zou binnen een uur of vier terug in Brussel landen.

Andere toestellen zoals de KLM-vluchten naar Nairobi en Kigali konden via de Rode Zee omvliegen en vliegen voort naar hun bestemmingen. Ook de vluchten van British Airways en Kenya Airways konden naar Nairobi doorvliegen. Momenteel blijven de gevolgen door het sluiten van de Khartoum FIR dus eerder beperkt.

Morgen is er om 10:25 een nieuwe Brussels Airlines-vlucht naar Kigali voorzien. Vlucht SN465 van vandaag moest normaal vanaf Kigali doorvliegen naar Entebbe vooraleer terug naar Brussel te vliegen.