Jet Airways annuleert vrijdag alle intercontinentale vluchten

Nadat Jet Airways eerder vandaag aankondigde de verbinding tussen Amsterdam en Toronto en anderzijds Parijs en Chennai te schrappen, heeft ze voor morgen alle vluchten van en naar Europa geannuleerd. De maatschappij heeft nog maar een stuk of 12 vliegtuigen over. 

Vandaag zijn er nog eens 10 vliegtuigen van Jet Airways aan de grond gehouden door onbetaalde rekeningen. Daardoor wordt de vloot van Jet Airways momenteel geschat op een twaalftal toestellen, zo’n tien procent van de oorspronkelijke vloot. Jet Airways maakte vanavond bekend dat het alle intercontinentale vluchten naar het westen (Europa) annuleert.

Het zou om een eenmalige annulering gaan en zaterdag zouden de operaties terug worden hervat, al blijft de vraag of de maatschappij tegen dan nog in leven is. Jet Airways is op zoek naar nieuwe investeerders die nog tot morgen de tijd hebben om hun interesse te uiten. Het blijft koffiedik kijken of er tegen morgenavond een investeerder wordt gevonden die de 25 jaar oude luchtvaartmaatschappij wil redden.

De maatschappij kampt met een schuldenberg van 1,2 miljard dollar en wacht nog steeds op een lening van 217 miljoen dollar die eind maart werd overeengekomen. De waarde van de maatschappij blijft intussen ook verder dalen, vliegtuigen die aan de grond staan worden door hun eigenaar ontdaan van hun registratie om de toestellen het land uit te kunnen halen en naar een andere maatschappij over te brengen indien nodig.

De ooit grootste luchtvaartmaatschappij van India is nog maar een schim van wat ze tot enkele maanden geleden was. De maatschappij zou nog maar 2 ATR’s, 3 B737’s, 6 B777’s en 1 A330 over houden. Voor de crisis begon bestond de vloot uit zo’n 120 vliegtuigen.