Acties bij Skeyes zorgen al voor meer dan 80 geannuleerde vluchten

Zonet is het lager Belgisch luchtruim gesloten voor het gecontroleerd vliegverkeer. Door acties van de luchtverkeersleiders is het luchtruim van 09:30 tot en met 13:00 gesloten. Al meer dan 80 vluchten van en naar Brussel zijn daardoor geannuleerd.

Al zeker 43 vertrekkende en 38 aankomende vluchten op Brussels Airport zijn vandaag geannuleerd door acties bij luchtverkeersleider Skeyes. Mogelijk komen er daar nog verschillende vluchten bij. Het gaat wel enkel om de korte- en middellangeafstandsvluchten. De vluchten naar Afrika, Noord-Amerika en Azië zijn uitgesteld tot de heropening van het luchtruim.

Normaal was er om 10 uur een vergadering met het personeel over het recent gesloten akkoord en ook enkele infosessies, maar daardoor zouden er te weinig verkeersleiders op post blijven en annuleerde de directie de vergadering. Enkele vakbonden hadden gisteren opgeroepen om massaal op deze infosessies aanwezig te zijn.

Vakbondsafgevaardigde Kurt Callaerts van ACV-Transcom waarschuwde vanmorgen nog voor mogelijke problemen: “ACV-Transcom stelt dat alle personeelsleden recht hebben op deze toelichting en riep (gisteren, nvdr.) meteen haar leden op om aanwezig te zijn, zelfs in geval van operationele dienst. In geval van werk, dan moeten de activiteiten maar gestaakt worden. (…) Het annuleren van de infosessies betekent niet dat er geen problemen zullen zijn. Integendeel. Het zal het ongenoegen bij het personeel enkel aanwakkeren.”