Winst Ryanair daalt tot grens van 1 miljard euro

Ryanair heeft afgelopen boekjaar haar winst zien dalen met 29 procent. Daarmee flirt de maatschappij met de grens van 1 miljard euro, waar ze de voorbije jaren nooit onder is geweest. Net zoals iedere andere Europese luchtvaartmaatschappij ligt vooral de overcapaciteit aan de basis van de lagere winsten.

Met een nettowinst na belastingen en exclusief de operaties van Laudamotion komt Ryanair voor het afgelopen boekjaar uit op 1,02 miljard euro winst. Dat is een pak minder dan de 1,45 miljard van het jaar voordien. Het aantal passagiers steeg met 7 procent tot 139 miljoen maar de gemiddelde ticketprijs daalde met 6 procent. Een Ryanair-ticket kost nu gemiddeld 37 euro. Ook de verkoop van extra producten zoals bagagetoeslagen of verkoop van producten aan boord steeg met 19 procent.

Naast de overcapaciteit op de Europese markt die de ticketprijzen onder druk zet zijn ook de loonsverhogingen van de piloten en de schadevergoedingen betaald aan passagiers mee de reden voor de winstdaling volgens Ryanair.

Voor het huidige boekjaar verwacht Ryanair nog een verdere winstdaling. De winstprognose ligt op 750 tot 950 miljoen euro.