Nederlands bedrijf zal bagageafhandelingssysteem Brussels Airport vernieuwen

Het Nederlandse bedrijf Vanderlande heeft een contract van Brussels Airport gekregen om het bagageafhandelingssysteem te vernieuwen. Het gaat om een deel van een akkoord op een termijn van 20 jaar dat beide bedrijven in maart van dit jaar afsloten. Daardoor zal de afhandelingscapaciteit stijgen van 25 naar 40 miljoen passagiers per jaar. 

Het contract dat Brussels Airport Company afsloot met Vanderlande bestaat onder meer uit de vernieuwing van het huidige bagageafhandelingssysteem alsook de vernieuwing van de apparatuur dat de bagage screent op verboden of verdachte objecten. Het nieuwe systeem zal verbonden worden met de huidige check-in faciliteiten en via nieuwe screeningsapparatuur met de huidige sorteerders en de sorteerplaats onder de A-pier. Met de TUBTRAX-technologie van het bedrijf zal op elk moment elke bagage in het systeem gelokaliseerd kunnen worden, en wordt ook elk stuk bagage apart vervoerd.

De nieuwe screeningsapparatuur zal de door Europa opgelegde Standaard 3-norm halen. Ten laatste op 1 september 2022 moet elke Europese luchthaven over deze nieuwe norm beschikken. De standaard houdt in dat de ruimbagage naast een X ray-scan ook een CT-scan moet doorlopen. De CT-technologie om ruimbagage te screenen is vergelijkbaar met de CT-scans gebruikt in ziekenhuizen en creëert een 3D-beeld van de inhoud van de bagage.

De nieuwe CT-technologie laat een veel nauwkeurigere analyse van de inhoud van de bagage toe waardoor minder bagage bijkomend door een veiligheidsagent gecontroleerd moet worden. Indien de screening machine immers niet kan detecteren wat de inhoud is van een stuk bagage, of een verdacht voorwerp identificeert, wordt het 3D-beeld van de bagage verder geanalyseerd door een veiligheidsagent die beslist of de bagage naar het vliegtuig mag gebracht worden. Dankzij de betere detectie zou het aantal bagagestukken waarbij een veiligheidsagent moet tussenkomen, moeten verminderen.

Omdat de nieuwe machines hiervoor veel groter zijn, kunnen zij in het huidige systeem niet zomaar geïmplementeerd worden. Daardoor is Brussels Airport bezig met de bouw van een nieuwe ruimte tussen de Sky Hall en Pier B.