Samenwerking TUI en Smartlynx uitgebreid van 4 naar 7 toestellen

De jarenlange samenwerking tussen Jetairfly (later TUI Belgium) en Smartlynx wordt deze zomer nog uitgebreid. Bij de start van het zomerseizoen was overeen gekomen dat er vier Smartlynx-toestellen voor TUI zouden vliegen, maar dat aantal wordt binnenkort opgeschroefd naar zeven.

De samenwerking begon in 2016, toen Smartlynx tijdens het zomerseizoen met twee Airbus A320 voor TUI vloog. Ook de volgende jaren werd steevast beroep gedaan op de Litouwse ACMI-provider, met een groeiend aantal vliegtuigen. Eind 2018 sloten beide maatschappijen een overeenkomst waarbij Smartlynx de volgende drie jaar 4 Airbussen in Belgie zou baseren en onder TUI vluchtnummers zou inzetten.

Dat aantal blijkt nu onvoldoende, waardoor de samenwerking werd uitgebreid naar zeven toestellen. Op dit moment vliegen er al twee A320’s (ES-SAK en ES-SAT) onder TUI-vluchtnummers vanuit Brussel en zijn er drie A320’s gebaseerd op de luchthaven van Charleroi (ES-SAO, ES-SAM en ES-SAV). Binnenkort komt er in Brussel nog een A320 bij (ES-SAQ), die zoals de registratie doet vermoeden wordt verschaft door de Estse Smartlynx-dochter.

Bovenop deze zes vliegtuigen is er ook nog een A321 voorzien die in de nabije toekomst de TUI-vloot zal vervoegen. In tegenstelling tot de andere vliegtuigen, is dit het enige toestel dat een Litouwse registratie zal dragen: YL-LDB. Deze A321 werd pas vorige week aan de Smartlynx-vloot toegevoegd, is ruim veertien jaar oud en heeft een verleden bij Aeroflot en Small Planet Airlines.

Verder maakt TUI deze zomer ook gebruik van twee toestellen van AirExplore: OM-GEX en OM-LEX (beiden Boeing 737-800) en een Airbus A320 van Gowair (EC-LRM). Daarenboven werden ook enkele ad hoc-charters ingelegd van onder andere KlasJet (B735), Air Horizon (B734), Air Mediterranean (B734), Jota Aviation (RJ85), Cobrex Trans (B733) en Titan (B752).