Ural A321 landt in maïsveld na verlies van motorvermogen

Een A321 van de Russische maatschappij Ural Airlines heeft na het opstijgen in Moskou het motorvermogen verloren van beide motoren. Het toestel moest daarop gedwonen in een maïsveld landen. Alle inzittenden konden het vliegtuig verlaten.

Vlucht U6178 was net opgestegen van de Moskouse luchthaven Zhukovsky met bestemming Simferopol (Oekraïne) toen het toestel in botsing kwam met een zwerm vogels. Daarbij verloren zowel motor 1 als motor 2 het vermogen. De crew moest daarom het toestel noodgedwongen naar beneden glijden en kon het vliegtuig op een maïsveld laten landen. Het landingsgestel was toen al ingetrokken.

Alle 226 passagiers konden het vliegtuig verlaten via de glijbanen en werden nadien per bus terug naar de luchthaven gebracht.

Het is zeer zeldzaam dat een vliegtuig de beide motoren verliest en daardoor een forced landing moet maken. Het probleem deed zich voor tijdens een kritieke fase van de vlucht, namelijk het opstijgen, en ook nog eens op lage hoogte. De crew had zeer weinig tijd om actie te ondernemen en vond gelukkig de plaats om het toestel toch nog aan de grond te zetten.