Over en uit voor Thomas Cook

Het doek is gevallen voor de Britse Thomas Cook Group. De maatschappij moest dit weekend op zoek naar 200 miljoen pond extra bovenop de deal van 900 miljoen pond die bijna rond was. De Chinese Fosun groep ging 450 miljoen pond injecteren en ook enkele Britse banken gingen in de deal voor nog eens hetzelfde bedrag aan cash zorgen. Het bedrijf kreeg het geld echter niet bij elkaar.

Het oorspronkelijke reddingsplan voor Thomas Cook ging over 900 miljoen pond cash waarbij het Chinese Fosun 450 miljoen pond voor rekening ging nemen in ruil voor 75 procent van de tour operator en 25 procent van de luchtvaarttak van de groep. De andere 450 miljoen pond ging van de groep’s banken en obligatiehouders komen in ruil voor 25 procent van de tour operator en 75 procent van de luchtvaarttak. Maar net voor het weekend vroegen enkele banken nog eens 200 miljoen pond aan garanties zodat de tour operator de komende winter zou kunnen overleven. Dat geld vond Thomas Cook niet, waardoor het niets anders meer kon dan de activiteiten stop te zetten.

Daarmee vallen wereldwijd zo’n 21.000 mensen (tijdelijk) zonder werk en worden ongeveer 600.000 reizigers uit Europa die momenteel op vakantie zijn, getroffen. De Britse overheid liet vannacht onder meer al een A380 van Malaysia Airlines overvliegen van Kuala Lumpur naar Manchester om klaar te staan om enkele tienduizenden Britse reizigers te repatriëren.

In België zijn een tienduizendtal mensen op vakantie met Thomas Cook. De reisorganisatie maakt voor 80 procent van haar vliegvakanties gebruik van de diensten van Brussels Airlines. Die nam in 2017 de activiteiten van het toenmalige Thomas Cook Airlines Belgium over en vervoert tijdens de zomer en ook in jaar 80 procent van alle vliegvakantiereizigers van Thomas Cook, Neckermann en Pegase.

Wat er met al de luchtvaartmaatschappijen binnen de Thomas Cook Group gaat gebeuren is nog niet allemaal duidelijk. Het gaat om Thomas Cook Airlines UK (45 toestellen), Thomas Cook Airlines Balearics (6 toestellen), Thomas Cook Airlines Scandinavia (12 toestellen) en Condor. (53 toestellen).

Condor heeft intussen gezegd te blijven doorvliegen en vraagt aan de Duitse overheid een noodlening om tijdelijk de operaties te kunnen voorzetten.