Vloot van 63 Airbussen aan de grond, Condor vliegt als enige verder

Door het faillissement van de Thomas Cook Group staan 63 Airbussen van drie luchtvaartdochters nu aan de grond. Naast Thomas Cook UK en Thomas Cook Balearics moet ook Thomas Cook Scandinavia voorlopig haar vloot aan de grond houden. Enkel Condor blijft momenteel doorvliegen en vraagt een overbruggingskrediet van de Duitse overheid.

Zonet is in Manchester de allerlaatste Thomas Cook-vlucht geland. De A330 kwam van Orlando en was de laatste commerciële vlucht van de maatschappij. Samen met de vliegtuigen van Thomas Cook Balearic en Thomas Cook Scandinavia staan nu noodgedwongen 63 Airbussen van het type A320, A321 en A330 aan de grond. Ook de Scandinavische dochter heeft momenteel geen andere mogelijkheid dan haar toestellen aan de grond te houden.

De laatste vlucht van Thomas Cook landt vanmorgen op de luchthaven van Manchester, komende van Orlando. Foto door Bradley Wigglesworth.

Het Duitse Condor is de enige van de groep die haar operaties verderzet. Om liquiditeitsproblemen te vermijden bij Condor heeft de Duitse tak aan de Duitse overheid een overbruggingskrediet aangevraagd. Die aanvraag wordt momenteel door de overheid onderzocht. Welke opties nadien voor Condor worden uitgewerkt is nog onzeker. De voorbije maanden toonden zowel Lufthansa als TUI interesse in de maatschappij.

Net zoals de merken die actief zijn in België zoals Neckermann wordt er in Duitsland gezocht naar opties om deze touroperators in leven te houden. Alle touroperators zijn wel gestopt met het verkopen van reizen.

Welke gevolgen het faillissement voor Brussels Airlines heeft, zal de komende dagen en weken blijken. De maatschappij nam in 2017 de activiteiten van Thomas Cook Airlines Belgium over en kon zo haar leisure aanbod met een dertigtal bestemmingen uitbreiden. Reizigers van Thomas Cook, Neckermann en Pegase leveren tijdens de zomermaanden een belangrijke portie passagiers aan op de vakantiebestemmingen van Brussels Airlines. Als deze Belgische touroperators geen doorstart kunnen maken zal het faillissement van Thomas Cook zo ook financiële schade kunnen aanrichten bij de Belgische luchtvaartmaatschappij.

Foto: Yannick De Bel