Tientallen luchtvaartmaatschappijen gevraagd voor repatriëringsvluchten Thomas Cook

Vandaag en morgen worden al tientallen vliegtuigen van verschillende luchtvaartmaatschappijen gehuurd om vele Thomas Cook-reizigers terug naar het Verenigd Koninkrijk over te vliegen. Het gaat om maatschappijen uit verschillende landen met zowel korte- als langeafstandsvliegtuigen.

Vanaf deze ochtend is de repatriëring begonnen van alle overzeese Britten die met Thomas Cook naar hun vakantiebestemming zijn gevlogen. Er wordt gebruikt gemaakt van Amerikaanse, Europese en Aziatische luchtvaartmaatschappijen. Gisterenavond is uit voorzorg al een A380 van Malaysia Airlines overgevlogen naar Manchester. Dat toestel zal vandaag al een vlucht uitvoeren van Palma de Mallorca naar Manchester.

Naast deze A380 wordt er ook gebruikt gemaakt van een B747 van het Amerikaanse Atlas Air voor vluchten vanaf New York en Orlando naar Manchester en van Virgin Atlantic en Wamos Air voor nog extra vluchten van Orlando en Cancun naar Manchester.

Voor de korte-en middellange vluchten doet de Britse overheid vandaag en morgen al beroep op toestellen van het Amerikaanse Eastern Airways (B767), easyJet, EuroAtlantic, Evelop Airlines (A330), Freebird, Hifly, HiFly Malta, Miami Air (B737), Nile Air en Titan Airways (toestellen waaronder MD80, A320, A321, B737, B757, B767,…).

Het gaat om de grootste repatriëring naar het Verenigd Koninkrijk in vredestijd. Verwacht wordt dat het 2 weken zal duren om alle Britten terug naar hun thuisland te vliegen. Vakanties worden daardoor nagenoeg niet ingekort.