Winter 2019-2020 op Brussels Airport

Op zondag 27 oktober 2019 gaat op het noordelijk halfrond het winterseizoen van start in de luchtvaart. Dat brengt natuurlijk veranderingen met zich mee in de dienstregeling van luchtvaartmaatschappijen op Brussels Airport. We presenteren hieronder de belangrijkste veranderingen voor Brussels Airport.

*Onderstaand artikel is gebaseerd op informatie die is doorgestuurd door de luchtvaartmaatschappij en/of is samengesteld op basis van externe maar geverifieerde bronnen. Daardoor kunnen er mogelijkerwijze altijd onvolledigheden optreden.

Nieuwe routes

Ryanair opent dit winterseizoen nieuwe routes naar Pisa (3x/week), Sevilla (4x/week), Essaouira (2x/week), Krakau (4x/week) en Catania (2x/week).

SAS opent van 18 januari tot en met 14 maart voor het eerst een route naar Noord-Noordwegen met een wekelijkse vlucht naar Tromso. Deze vlucht wordt telkens op zaterdag uitgevoerd en wordt gelanceerd in samenwerking met enkele Belgische reisbureau’s.

Lowcostmaatschappij easyJet heropent haar verbinding met Berlijn. Tot 2017 vloog de maatschappij twee keer per dag naar Berlijn SXF. Nu heropent ze de route met een dagelijkse vlucht naar de luchthaven van Berlijn Tegel (TXL).

Door het faillissement van Adria Airways opent Brussels Airlines vanaf 4 november een verbinding met Ljubljana. Die route wordt 6 keer per week uitgevoerd door een A319. Naast Ljubljana opent de maatschappij ook vanaf februari een verbinding met Sevilla (4x/week).


Extra frequenties

De wekelijkse verbinding die TUI fly vorige winter lanceerde naar Mombasa en Zanzibar krijgt er tijdelijk een frequentie bij. De route gaat naar 2 keer per week en wordt door de B787 uitgevoerd. Midden januari gaat die frequentie wel terug naar beneden en gaat ze terug naar één keer per week.

Vroeger dan vorige jaren opent Brussels Airlines op 20 februari al haar verbinding met Washington Dulles. Die route zal 4 keer per week worden uitgevoerd en wordt vanaf nu het ganse jaar bediend.

Royal Air Maroc voegt een frequentie toe op haar vluchten tussen Brussel en Rabat en gaat van 2 naar 3 wekelijkse vluchten.

THAI Airways gaat deze winter van 5 naar 6 wekelijkse vluchten op haar verbinding naar Bangkok. De vluchten worden nog steeds door de A350 uitgevoerd.

Hainan Airlines voegt een derde wekelijkse vlucht toe aan haar verbinding van Brussel naar Shenzhen. Door het wegvallen van de route naar Shanghai zal de vlucht naar Shenzhen nu worden uitgevoerd op de dagen dat er niet naar Peking wordt gevlogen.

Brussels Airlines voegt een vierde dagelijkse vlucht toe op haar route naar Birmingham.

 

Minder frequenties

Door het faillissement van Thomas Cook is Brussels Airlines genoodzaakt om verschillende bestemmingen te annuleren of de frequentie naar enkele vakantiebestemmingen drastisch te reduceren. Er vallen onder andere vluchten weg naar Tenerife, Palma de Mallorca, Las Palmas en Lanzarote.

 

Geschrapte vluchten

Brussels Airport verliest haar verbinding met Shanghai. Hainan Airlines vliegt deze winter niet meer naar de Chinese stad (3x/week). Of de route in de zomer van 2020 terugkomt is nog niet bevestigd.

Brussels Airlines zet haar verbinding met Toronto vanaf 7 januari stop en wisselt de Canadese stad om voor Montréal (route start einde maart). In mei neemt Air Canada de verbinding met Toronto over.

Door het faillissement van Thomas Cook zet Brussels Airlines vervroegd haar vluchten volledig stop naar Kos, Rhodos, Chania, Corfu, Paphos, EnfidhaDjerbaHurghada en Marsa Alam.

 

Equipment changes

Air Canada ruilt haar B787-8 om voor de grotere B787-9 op de route naar Montréal.

United Airlines zal vanaf 13 februari  en tot en met 4 maart de B787-10 terug omwisselen voor de B777-200 op de route naar Newark. Nadien komt de B787-10 terug op deze route.

De route naar Peking zal Hainan Airlines gaan uitvoeren met de B787-9 in plaats van de A330. De maatschappij is de route ooit gestart met de B767 en zette nadien al snel de A330’s in.

Delta zet de B767-400 in op de routes naar Atlanta (vanaf 22 februari) en New York JFK (vanaf 30 januari). Momenteel worden deze vluchten uitgevoerd door de B767-300.