Airbus voert eerste ‘vision-based takeoff’ uit

Airbus heeft vorige maand met succes haar eerste volledig automatische ‘vision-based takeoff’ gemaakt met een A350 testtoestel. Dat maakte de fabrikant vandaag bekend. Op meer dan vier uur tijd werden er 8 automatische takeoff’s gemaakt.

Op 18 december voerde Airbus in Toulouse een reeks testen uit met een A350-toestel waarbij het toestel automatisch opstijgt en daarvoor gebruikt maakt van een inwendig ‘vision based’-systeem. Het vliegtuig analyseert daarbij zelf de landingsbaan en volgt op basis van visuele data de centerline van de baan. Ook het opstijgen zelf gebeurt zonder inputs van de piloot.

De testen maken deel uit van het ATTOL-project ( Autonomous Taxi, Take-Off & Landing ) van Airbus. Midden 2020 moet er met dezelfde technologie ook automatisch getaxied worden en landingen worden gemaakt.

Momenteel worden takeoff’s altijd manueel door de piloot gedaan tot op een zekere hoogte waarna de automatische piloot het overneemt. Enkel het landen wordt soms volledig automatisch gedaan. Bij slechte zichtbaarheid door mist is dat zelfs verplicht.

Daarbij maken toestellen gebruik van een ILS-systeem, dat door de luchthaven wordt voorzien. De nieuwe technologie van Airbus werkt onafhankelijk en moet enkel in het toestel geïnstalleerd worden.