Noorwegen steunt airlines met half miljard euro

Noorwegen komt met 6 miljard Noorse kroon (zo’n half miljard euro) over de brug om haar Noorse luchtvaartmaatschappijen te helpen. De helft van dat bedrag is bedoeld voor het noodlijdende Norwegian, de andere helft wordt verdeeld onder alle Noorse airlines.

Norwegian, dat vorige week al om financiële hulp vroeg van Noorwegen, krijgt van de Noorse overheid 3 miljard NOK (249 miljoen euro) in de vorm van kredietgaranties. Terwijl de andere maatschappijen deze hulp onmiddellijk krijgen, zijn er door de slechte financiële situatie van Norwegian wel voorwaarden aan verbonden.

Initieel krijgt Norwegian 300 miljoen NOK om haar schuldeisers en interesten te betalen. Nadien volgt er nog eens 1,2 miljard NOK. Het resterende anderhalf miljard krijgt Norwegian pas als het z’n solvabiliteit zelf heeft verbeterd door ook via de aandeelhouders kapitaal op te halen.

De andere Noorse maatschappijen zoals SAS en Wideroe krijgen de 3 miljard NOK quasi zonder voorwaarden. Ze moeten enkel een minimumniveau van connectiviteit van Noorwegen blijven bieden en op vraag van de overheid op bepaalde routes gaan vliegen.