Elektrische Cessna Caravan maakt eerste vlucht

Afgelopen donderdag vond in Washington een testvlucht plaats met een elektrisch aangedreven Cessna Caravan. De vlucht duurde 30 minuten en werd gerealiseerd door het Amerikaanse AeroTEC en MagniX.

AeroTEC en MagniX hebben samen de handen in elkaar geslagen om een Cessna 208B Caravan om te bouwen tot een elektrisch vliegtuig. Als motor werd een 750pk sterke MagniX 500 elektromotor gebruikt. Tijdens de 30 minuten durende vlucht werd een hoogte tot 3.800 voet bereikt.

Het is het eerste relatief grote elektrische vliegtuig ter wereld. De Cessna 208B biedt namelijk plaats aan 11 personen. De conversiewerken werden uitgevoerd met het oog op het ‘Middle Mile’-segment. Dat segment richt zich op vluchten met een triplengte van maximaal 1.000 zeemijl ofwel 1.853 kilometer.

De elektrische technologie zou wereldwijd op ongeveer 2.600 Caravan’s kunnen worden toegepast. AeroTEC wil de omgebouwde versie de eCaravan noemen. MagniX heeft op de Paris Airshow vorig jaar laten vallen dat de elektromotor ook kan worden gebruikt op de Beechcraft King Air series.

Het Canadese Harbour Air dat met zeevliegtuigen een regionale speler is in het noordwesten van Amerika heeft als doel om samen met MagniX de eerste volledige elektrische vliegtuigvloot ter wereld uit te bouwen. Eind vorig jaar werd een eerste toestel uitgerust met een elektromotor.