Delta wil in oktober bijna 2.000 piloten op straat zetten

Delta verwacht voor de zomer van 2021 bijna 2.000 piloten minder nodig te hebben dan ze momenteel in dienst heeft. Begin oktober eindigen de overheidsmaatregelen die de kosten van overtollig personeel de komende maanden voor rekening nam, en dreigen bij Delta alleen al enkele duizenden jobs te verdwijnen.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen worden momenteel gesteund door een financieel pakket van de overheid ter waarde van 25 miljard dollar, waarbij overtollig personeel kan betaald worden en niet op straat kan gezet worden. Begin oktober eindigt die steun en moeten de maatschappijen op zoek naar andere maatregelen.

Delta heeft in een interne memo vandaag bekendgemaakt 1.941 piloten in oktober op straat te moeten zetten omdat er voor het vliegschema van volgend jaar maar zo’n 9.450 van de 11.200 piloten nodig zijn. Delta heeft nog maar een kwart van haar omzet kunnen herstellen, en moet dus naar een negatievere toekomst kijken.

Delta was enige tijd geleden wel van plan geen piloten te ontslagen als zij akkoord gingen met een loonvermindering van 15 procent. Dat voorstel werd echter afgeschoten.

De Amerikaanse maatschappijen proberen intussen te lobbyen bij de Amerikaanse overheid voor een verlenging van de steunmaatregelen, maar die gesprekken hebben voorlopig nog niets opgeleverd.

Bron: Reuters