Nieuwe sociale onrust bij de Belgische luchtverkeersleider Skeyes

Het gemeenschappelijk vakbondsfront dreigt een stakingsaanzegging in te dienen als de directie de afspraken blijft negeren. Er stond vrijdag een vergadering gepland met de CEO om de zaken uit te klaren.

De sociale ontevredenheid is terug bij de Belgische luchtvaartnavigatiedienstverlener Skeyes. Volgens de vakbonden heeft het management zich niet gehouden aan eerdere afspraken en akkoorden die zijn gemaakt. Dit gaat onder andere over bemanning en flexibele uurroosters. Het management wordt ook beschuldigd van het wijzigen van de voorwaarden van de arbeidsovereenkomsten zonder enig overleg met de vakbonden.

De drie vakbonden (SLFP/VSOA, ACV/CSC Transcom en ACOD/CGSP) dreigen een stakingsaanzegging in te dienen als de directie blijft volharden en de COVID-19 pandemie blijft misbruiken. Ze hopen echter dat het niet zo ver dient te komen: vrijdag stond een vergadering met de CEO Johan Decuyper op het programma.

En als er een stakingsaanzegging zou worden ingediend, zou er automatisch een bemiddelingsprocedure volgen. Passagiers en operatoren hoeven dus nog niet bang zijn voor een verstoring van het luchtverkeer op korte termijn.