Qatar Airways leed afgelopen boekjaar verlies van 1,65 miljard euro

Qatar Airways heeft in het boekjaar 2019-2020, dat in maart afliep, een verlies geboekt van 1,65 miljard euro. De maatschappij wijdt het zware verlies aan de blokkade van Qatar door de buurlanden, het faillissement van Air Italy, andere boekhoudstandaarden en de eerste gevolgen van de coronacrisis.

In de periode van april 2019 tot en met maart 2020 maakte Qatar Airways een nettoverlies van 1,65 miljard euro. Het jaar daarvoor bedroeg het verlies nog 1,12 miljard euro. De totale omzet nam wel toe tot 12 miljard euro.

Qatar Airways noemt het jaar 2019-2020 de moeilijkste in haar geschiedenis. Volgens de maatschappij zijn de verliezen het gevolg van de luchtruimblokkades van de buurlanden van Qatar, de liquidatie van Air Italy (waarin Qatar Airways een minderheidsaandeel had) en het begin van de coronacrisis. Zonder al deze ‘uitzonderlijke omstandigheden’ zouden de resultaten beter moeten zijn geweest dan vorig jaar.

Qatar Airways A350-900

Om de coronacrisis te overleven maakte de maatschappij voor de zomer bekend enkele duizenden werknemers te ontslaan en de levering van nieuwe vliegtuigen uit te stellen. Ook de A380-vloot wordt voor lange tijd aan de grond gehouden.

Omdat het zwaartepunt van de gevolgen van de coronacris na het afgesloten boekjaar lag, zijn de financiële gevolgen nog maar beperkt zichtbaar in de resultaten. Qatar Airways heeft intussen wel financiële hulp gekregen van de overheid ter waarde van 1,7 miljard euro.