Belgische luchtvaart- en reissector vragen antigeentests op Belgische luchthavens

ABTO, Air Belgium, A4E, BAR Belgium, BATA, BATM, Belgian Travel Organisation, Brussels Airport Company, Brussels Hotels Association, Brussels South Charleroi Airport, CLIA, IATA, UPAV en VVR vragen aan de Belgische overheid om antigeentests op de Belgische luchthavens uit te voeren. Dat moet reizen vergemakkelijken en veiliger maken. Ze willen dat testen quarantaine vervangt.

Op de grote Europese luchthavens zoals die in Milaan, Rome, Frankfurt, Londen en zeer binnenkort ook Parijs bestaat het al: snelle antigeentesten voor passagiers. Het zijn snelle tests die het reizen veiliger maken en de Belgische luchtvaart- en reisindustrie vraagt aan de Belgische overheid om nu ook ‘met spoed’ het systeem van antigeentests op luchthavens in te voeren, ter vervanging van de huidige quarantainemaatregelen die soms gelden. Dat moet vliegen en reizen terug aantrekkelijk maken voor het grote publiek.

Een antigeentest kan het resultaat tonen op 15-20 minuten en tegen een lagere kostprijs dan de klassieke PCR-test. Dat komt omdat de resultaten van een sneltest kunnen worden verkregen zonder deze naar een labo te sturen. De test wordt net zoals de PCR via de neus en/of keel uitgevoerd. Antigeentesten zoeken naar stukjes eiwitten die deel uitmaken van het SARS-CoV-2-virus om te bepalen of de persoon een actieve infectie heeft.