Luchtverkeersleiding Charleroi en Luik vanaf 2025 op afstand

De luchtverkeersleiding voor de luchthavens van Charleroi en Luik zal vanaf 2025 vanop afstand gebeuren. Er komen daarvoor digitale torens waarbij de luchtverkeersleiders in een centrum zullen zitten dat in Namen wordt gebouwd.

Voor de installatie van digitale torens sluit luchtverkeersleiders Skeyes een partnerschap af met Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS). Daardoor zal de luchtverkeersleiding van een luchthaven niet meer fysiek vanuit een verkeerstoren op de luchthaven moeten plaatsvinden maar kan het vliegverkeer vanop afstand gecontroleerd worden.

Skeyes bereidt de komst van de digitale torens al geruime tijd voor en daarvoor heeft het nu ook een partnerschap afgesloten met SDATS om de plannen te concretiseren. Op de luchthavens van Charleroi en Luik zullen er slimme camera’s en zendmasten worden geplaatst. In 2025 zal het vliegverkeer dan voor het eerst vanop afstand worden gecontroleerd.

Skeyes sloot met de beheerder van de Waalse luchthavens, SOWAER, een overeenkomst om vanuit een gebouw in Namen beide luchthavens te controleren.