Lufthansa Group schrapt tien procent van vluchten in winterschema

De airlines binnen de Lufthansa Group hebben zo’n 33.000 vluchten geschrapt voor de komende drie maanden. Dat doen ze door de sterke daling in de vraag voor vluchten in januari en februari. Economisch gezien zouden dat er nog meer moeten zijn geweest, maar anders verliest Lufthansa de te weinig gebruikte slots op Europese luchthavens.

Het gaat om 10 procent, zo’n 33.000 vluchten, die de airlines binnen de Lufthansa Group hebben geschrapt uit het winterschema. Dat doet de luchtvaartgroep door de sterke daling van de vraag naar vliegtickets door de stijging van het aantal besmettingen en reisbeperkingen in Europa.

“Van midden januari tot februari zien we een sterke daling in het aantal boekingen,’ zegt Lufthansa Group CEO Carsten Spohr aan de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Dat hadden er echter veel meer kunnen zijn, moesten de Europese regels rond het gebruik van slots op Europese luchthavens minder streng zijn. “We moeten 18.000 extra onnodige vluchten uitvoeren deze winter enkel en alleen om onze slots te behouden,” zegt Spohr.

Deze zomer besliste de Europese Commissie dat deze winter de slots voor minstens 50 procent gebruikt moeten worden om ze niet te verliezen. Ook voor komende zomer zal er nog een speciale regeling worden getroffen. Normaal moeten maatschappijen de slot voor minstens 80 procent gebruiken, voor de zomer 2022 heeft de Europese Commissie een gebruikspercentage van 64 procent goedgekeurd.