27 miljoen euro verlies voor Brussels Airlines in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2022 heeft Brussels Airlines een verlies genoteerd van 27 miljoen euro (EBIT). Daarmee komt het totale verlies voor de eerste jaarhelft van 2022 te staan op 89 miljoen euro. Het vooropgestelde doel om 2022 break-even af te sluiten wordt geschrapt.

Met een verlies van 62 miljoen euro van januari t.e.m. maart en een verlies van 27 miljoen euro van april t.e.m. juni sluit Brussels Airlines haar eerste jaarhelft van 2022 af met een verlies van 89 miljoen euro. De maatschappij maakte tot voor de zomer nog geen enkele maand winst. Nochtans had die eerste winstgevende maand volgens de maatschappij wel gehaald kunnen worden in juni, maar de nationale actiedag en de driedagenstaking van het vliegend personeel hebben die droom getorpedeerd.

Het aantal passagiers (2,73 miljoen) mag dan net zoals de omzet (452 miljoen euro) stijgen, de kosten (572 miljoen euro) gaan ook pijlsnel omhoog. De inflatie, waardoor de lonen dit jaar alleen al met 6 procent zijn gestegen, de hoge brandstofprijzen waartegen de maatschappij dankzij hedging van de Lufthansa Group nog deels voor blijft beschermd en de zwakke euro tegenover de dollar doen de kosten sneller dan verwacht de hoogte in schieten.

Op het Afrikaanse netwerk is het herstel volledig afgerond. Er wordt ondertussen meer capaciteit richting Afrika aangeboden dan in de zomer van 2019.

De vooropgestelde break-even die voor 2022 was gepland, wordt opzijgeschoven. Brussels Airlines verwacht en hoopt dat de tweede jaarhelft break-even wordt afgesloten zodat er voor 2023 gekeken kan worden naar de eerste zwarte cijfers in lange tijd.