Etihad ontving vorig jaar 2,5 miljard dollar van Abu Dhabi

Voor het fiscale jaar 2014 zou Etihad van de overheid van het emiraat Abu Dhabi vorig jaar 2,5 miljard dollar aan financiën hebben ontvangen. Dat blijkt uit een audit van KPMG waarvan de resultaten werden gelekt door de lobbygroep Partnership for Open & Fair Skies. Die groep is opgericht door American Airlines, Delta en United om de oneerlijke concurrentie van de drie grote luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten aan te kaarten.

Vorig jaar zou de overheid van Abu Dhabi, de enige aandeelhouder van Etihad, 2,5 miljard dollar in de maatschappij hebben gepompt. Dat blijkt uit een audit die KPMG uitvoerde en waarvan lobbygroep Open & Fair Skies de resultaten begin deze week publiek maakte. Die lobbygroep is opgericht door American Airlines, Delta en United Airlines en enkele Amerikaanse vakbonden.

Uit de resultaten blijkt dat Etihad elk jaar vanaf 2007 kapitaalinjecties heeft gekregen van Abu Dhabi, met vorig jaar een record van 2,5 miljard dollar. Het vorige recordbedrag dateert uit 2010 en bedroeg toen 1,25 miljard dollar.

ey1

Voor 2014 deelde Etihad mee een recordwinst te hebben gemaakt van 73 miljoen dollar. Volgens de audit blijkt dat Etihad de resultaten boekhoudkundig opsmukte met de verkoop van cargoactiviteiten aan de holding van zichzelf. Die opbrengt was in 2014 goed voor 700 miljoen dollar. In 2013 deed de maatschappij al iets gelijkaardig door haar getrouwheidsprogramma te verkopen. Zonder deze verkopen zou Etihad boekhoudkundig verlies lijden.

“Etihad’s eigen financiën tonen aan dat het commercieel geen leefbaar bedrijf is en dat het zijn continue bestaan te danken heeft aan massale overheidssubsidies van de  Verenigde Arabische Emiraten,” zegt Jill Zuckman, woordvoerder van de Partnership for Open & Fair Skies.

Etihad zelf beweert dat het nooit heeft ontkend dat het leningen ontvangt van Abu Dhabi: “We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we eigen kapitaal en leningen van onze aandeelhouder krijgen. Dat is volledig normaal voor elk bedrijf dat op lange termijn investeringsverplichtingen heeft zoals aanbetalingen voor vliegtuigen. De boekhouding van Etihad Airways worden geauditeerd door KPMG en zijn volledig in regel met internationale financiële rapporteringsstandaarden.”

ey2

Sinds begin dit jaar pleiten de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen er bij hun eigen overheid voor om de luchtvaartverdragen met Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten te herzien. Volgens hen zouden Emirates, Etihad en Qatar Airways sinds 2004 al meer dan 40 miljard dollar aan overheidssteun hebben gekregen, waardoor er geen eerlijke concurrentie is.

Door het vrijgeven van negatieve informatie die subsidiëring van Etihad aantoont, hopen de maatschappijen wellicht om zo de Amerikaanse overheid meer onder druk te zetten om de Open Skies-verdragen met beide landen te herzien.