Embraer E190-E2 krijgt vorm in Brazilië

Embraer heeft foto’s vrijgegeven van het eerste prototype van zijn E190-E2, momenteel in de laatste montagefase in Embraer’s hoofdkwartier in het Braziliaanse Sao Jose Dos Campos.

Op de foto’s is te zien hoe het toestel met immatriculatie PR-ZEY op grote steunen rust in de montagehal, met de romp en vleugels reeds gemonteerd. Het prototype draagt de blauw, geel en grijze livery van Embraer en mist zo te zien ook nog de horizontale stabilisator en de Pratt & Whitney PW1900G turbofan motoren, die het toestel 16% minder brandstof zullen laten verbruiken dan Embraer’s huidige E-Jets familie. Ook de nieuwe fly-by-wire technologie (gebruik van electronische signalen om het vliegtuig te besturen in plaats van mechanische of hydraulische aansturing), een vernieuwd vleugelontwerp en andere aerodynamische verbeteringen dragen bij tot het verlaagde brandstofverbruik van de E2.

Embraer stelde het prototype voor aan vertegenwoordigers van meer dan 50 luchtvaart -en leasemaatschappijen, alsook verschillende leveranciers en andere handelspartners.

De eerste levering van de E190-E2 staat gepland voor de eerste helft van 2018, alvorens het vliegtuig in gebruik wordt genomen in 2019. Het tweede toestel van de E2 serie, de E175-E2, zou volgen tegen 2020.