Ryanair wil fors uitbreiden in Roemenië

Ryanair is van plan om haar aanwezigheid in Roemenië fors te versterken. De maatschappij wil de komende jaren vijf basissen openen in het Oost-Europese land. Dat zei ceo Michael O’Leary deze week in een interview met Roemeense kranten in Dublin. 

De mededeling is duidelijk een steek onder water naar de Hongaarse concullega Wizz Air, die vooralsnog de grootste maatschappij is Centraal- en Oost-Europa. Op dit ogenblik vliegt Ryanair echter maar naar één Roemeense luchthaven: Boekarest Otopeni. Vorig jaar vervoerde het ongeveer 200.00 passagiers naar de hoofdstad, maar daar moet volgens Ryanair dringend verandering in komen. Ook vanuit Charleroi zijn er dagelijkse vluchten naar Boekarest.

In het hoofdkantoor van Ryanair in Dublin stond O’Leary enkele Roemeense journalisten te woord. Hij benadrukt het verschil tussen de operaties in Roemenië en Polen, waar zijn maatschappij twaalf bestemmingen en vier basissen heeft. Hij zinspeelde vervolgens op de mogelijkheid om binnen vijf jaar een gelijkaardig netwerk uit te bouwen in Roemenië. De grootste concurrenten zullen wellicht Wizz Air en de Roemeense lagekostenmaatschappij Blue Air worden.

Behalve in Polen, heeft Ryanair geen grote aanwezigheid in Oost-Europa. In de meeste landen in die regio vliegen de Ieren immers maar naar één of twee bestemmingen. Langzamerhand wordt er wel wat uitgebreid en dan vooral in Boekarest: sinds 2014 vliegt Ryanair naar de Roemeense hoofdstad vanuit vier Europese steden en de komende maanden komen er daar nog drie bij. Ook de nieuwe vluchten naar Israël (Ovda) getuigen van de nieuwe Oosterse uitbreidingsfilosofie.

Bron: Air Transport World