Staking legt alle Belgische luchthavens plat

De mogelijke staking die vorige week maandag door de vakbond ACV/CSC Transcom van de Belgische luchtverkeersleiders werd aangekondigd, is vandaag werkelijkheid geworden. Er wordt gestaakt in blokken van 2 uur en dat al zeker tot en met morgenvroeg, al zou de kans groot zijn dat de staking gewoon verder gaat. Sinds 18:45 landt of stijgt er geen enkel vliegtuig meer op vanaf één van de 5 internationale luchthavens in België.

De staking werd vorige week maandag aangekondigd en vanmorgen vroeg kwam het nieuws dat de luchtverkeersleiders van Belgocontrol deze avond zouden beginnen met hun staking. Vanaf 18:45 tot en met 20:45 zal er geen enkel toestel worden toegelaten in het gecontroleerde deel van het Belgisch luchtruim.

Concreet komt dat neer op een volledige stopzetting van alle aankomende en vertrekkende vluchten vanop de luchthavens van Oostende, Antwerpen, Brussel, Charleroi en Luik. Verder wordt ook alle vliegverkeer boven België tot op een hoogte van  24.500 voet geweerd. De overvliegende vluchten op kruishoogte worden in ons land vanaf een hoogte van 24.500 voet gecontroleerd door Eurocontrol in Maastricht. Die ondervinden dus geen hinder.

Voor Brussels Airport gaat volgens laatste cijfers om zo’n 148 getroffen vluchten waarvan 75 aankomende vluchten en 73 vertrekkende vluchten. Van de geplande aankomende vluchten is vandaag door de actie al een 23-tal vluchten preventief geannuleerd en 52 vertraagd. Bij de vertrekken gaat het om 28 annulaties en 45 vertragingen. In totaal komt dat neer op al een 50-tal geannuleerde vluchten.

© Het luchtverkeer boven België tot een hoogte van 24.000 voet omstreeks 19:30 vanavond.

En het is niet alleen vanavond dat er gestaakt wordt. Ook vannacht zal het luchtverkeer tussen  02:00 en 04:00 worden lamgelegd. Over meer acties morgen is nog niets officieels bekend, maar er zouden nog mogelijke acties kunnen plaatsvinden tot morgenavond 17:00.

De staking van Belgocontrol valt samen met de 6 dagen durende acties bij de Franse verkeersleiders. Daardoor vielen er vandaag niet alleen een hoop geannuleerde vluchten te betreuren maar ook een vele vertraagde vluchten. De 30.100 vluchten die vandaag in Europa gepland staan, hebben vandaag al in totaal zo’n 230.000 minuten (meer dan 3.800 uur) aan vertraging opgelopen. Driekwart van die vertragingen was te wijten aan industriële acties in o.a. Frankrijk en België.

Er wordt gestaakt tegen de besparingen bij Belgocontrol die volgens de vakbond leiden tot een onderbezetting en het bevriezen van noodzakelijke investeringen.