Luchtruim maandag gesloten door staking Belgocontrol

De vakbond ACV-Transcom heeft vandaag een staking van Belgocontrol aangekondigd op de nationale stakingsdag van maandag 15 december. Vanaf zondagavond 22 uur tot maandagavond 22 uur zal het Belgische luchtruim gesloten zijn en zullen er geen vluchten opstijgen of landen op de luchthavens van Brussel, Luik, Charleroi, Oostende en Antwerpen. Vluchten die ons land overvliegen zullen geen hinder ondervinden omdat dit luchtruim gecontroleerd wordt door Eurocontrol.

©BDW

“We hebben lang en goed nagedacht, maar we kwamen tot de conclusie dat we niet anders konden dan bij Belgocontrol, een federaal bedrijf, deel te nemen aan de nationale staking”, zegt Kurt Callaerts, algemeen sectorverantwoordelijke mobiliteit bij ACV-Transcom. “Daarom is er besloten om vanaf zondag 14 december om 22 uur het luchtruim voor 24 uur te sluiten.”

Brussels Airlines heeft in een persbericht reeds laten weten dat ze door de staking alle vluchten zullen moeten annuleren. Passagiers wiens vlucht geannuleerd is kunnen deze omboeken naar een andere datum of een terugbetaling krijgen. Via hun website zal Brussels Airlines hun passagiers op de hoogte houden van eventuele wijzigingen.

‘Het personeel op de luchthavens, en dus ook de luchtverkeersleiders, zullen net zoals andere werknemers zwaar getroffen worden door de regeringsmaatregelen’, zegt Kurt Callaerts, algemeen sectorverantwoordelijke mobiliteit bij ACV-Transcom.

AEA, de vereniging van Europese luchtvaartmaatschappijen veroordeelt de aangekondigde staking bij Belgocontrol. “Tienduizenden passagiers, vracht en dringende zendingen worden gedurende 24 uur gegijzeld en dat omwille van een stakingsagenda die niets te maken heeft met de luchtvaartsector”, zegt AEA-topman Athar Husain Khan in een persbericht.

“Luchtvaart speelt een zeer kritische rol in de mobiliteit van mensen en levert elke minuut een belangrijke bijdrage tot de Europese economie dankzij het transport van goederen. Het is totaal verwerpelijk dat een stakingsactie van een entiteit die een infrastructuurmonopolie bezit deze rol abrupt tot stilstand brengt en dat de hele Europese luchtvaartindustrie er maandag het slachtoffer van wordt”, stelt de AEA nog.