Meer dan 7% groei in passagiers en vracht op Brussels Airport

Brussels Airport breekt in mei weer door de grens van 2 miljoen passagiers in een maand. Ook de vracht op Brussels Airport kent een sterke groei, vooral het volvrachtsegment. Door de problemen bij Belgocontrol op 27 mei is het aantal vluchten in mei gedaald ten opzichte van mei vorig jaar.

Passagiers

In mei dit jaar hebben 7,7% meer passagiers een vlucht genomen van of naar Brussels Airport in vergelijking met mei vorig jaar. In totaal hebben 2.152.448 mensen op Brussels Airport gevolgen. De grootste stijging zit bij het aantal transferpassagiers (+9,6%) en het aantal passagiers van wie de reis op Brussels Airport begint. Dankzij de vele vakantiedagen in de maand mei is er een groei van de korte reizenvakanties.

De belangrijkste groei, zowel bij opstappende als transferpassagiers, komt van Brussels Airlines dankzij het inzetten van grotere toestellen, nieuwe bestemmingen en meer vluchten. Ook bij de low cost maatschappijen en bij vluchten op lange afstand is er een significante groei ten opzichte van mei vorig jaar.

In de herfst start All Nippon Airways met een rechtstreekse vlucht naar Tokio, een belangrijke ontwikkeling voor Brussels Airport als Star Alliance hub. Brussels Airlines start in september met een dagelijkse vlucht naar Bremen. Bremen wordt zo de 8e luchthaven in Duitsland voor Brussels Airport.

Vracht

De vracht op Brussels Airport is in de maand mei met 7,4% gestegen ten opzichte van mei vorig jaar, in contrast met andere Europese luchthavens waar de vrachtvolumes gemiddeld dalen.

Alle segmenten binnen het vrachtvervoer op Brussels Airport tekenen een groei op. De sterkste groei wordt gerealiseerd bij de volvrachtvluchten. De afgelopen jaren heeft dit fragment wereldwijd, en ook op Brussels Airport, de grootste klappen gekregen. Dankzij de start van verschillende nieuwe cargomaatschappijen, zoals Qatar Airways, Ethiopean Cargo en het Chinese Yangtze River Express, ziet Brussels Airport een sterk herstel in dit segment. Eind mei is ook KF Aerospace (vroeger Kelowna) gestart op Brussels Airport.

Aantal vluchten

Door de problemen bij Belgocontrol op 27 mei zijn enkele honderden vluchten geschrapt. Dit vertaalt zich in de vluchtcijfers in een lichte daling van 0,4% ten opzichte van mei vorig jaar.

Schermafbeelding 2015-06-05 om 10.31.26
Brussels Airport Traffic May 2015

Over Brussels Airport
Brussels Airport is met 21.9 miljoen passagiers en 454.000 ton vrachtvervoer per jaar een van de belangrijkste luchthavens van Europa. Brussels Airport verbindt de Europese hoofdstad met 228 bestemmingen. Op de luchthaven zijn 80 luchtvaartmaatschappijen actief (cijfers 2014). De luchthaven is de op één na belangrijkste economische groeipool in België, goed voor 60.000 rechtstreekse en onrechtstreekse jobs. Brussels Airport wordt uitgebaat door Brussels Airport Company. De aandeelhouders zijn de Belgische Staat (25%) en een consortium van privé-investeerders (75%).