Aeroflot koopt groot deel van landgenoot Transaero

Aeroflot heeft vandaag een aandeel van 75 genomen in die andere Russische maatschappij, Transaero. Daarvoor betaalt het één roebel, of omgerekend zowat één eurocent. In ruil neemt Aeroflot ongeveer een miljard dollar aan openstaande schulden over.

Het water stond Transaero aan de lippen: de luchtvaartmaatschappij had dringend vers kapitaal of een overnemer nodig of het hele bedrijf zou instorten. Op aangeven van een commissie die samengesteld werd door de Russische overheid, kwam Aeroflot als reddende engel uit de bus. De Raad van Bestuur zou vandaag een overeenkomst goedkeuren waarbij Aeroflot 75 procent plus één aandeel van het noodlijdende Transaero zou overnemen voor de ronde prijs van één roebel.

Vorige maand kondigde Airbus nog aan dat het zelf de levering van een A380 aan Transaero zou uitstellen wegens de slechte financiële toestand van de luchtvaartmaatschappij. Verder bestaat de vloot van de maatschappij nog uit bijna honderd toestellen, waaronder Airbus A321’s, Boeing 737’s, Boeing 747’s, Boeing 767’s en Boeing 777’s.