Boeing 737 en ambulancevliegtuig botsen boven Afrika

Bij een ongeval boven Afrika zaterdag (5 september) zijn wellicht zeven mensen omgekomen, al had de dodentol ook veel hoger kunnen zijn. Een Boeing 737-800 en een Hawker Siddeley HS-125 ambulancevliegtuig botsten in Senegalees luchtruim tegen elkaar. Enkel de Boeing kon nog een veilige landing maken, over het lot van de HS-125 is weinig bekend.

Om 18.13 uur UTC (20.13 uur in België) kruiste het vluchtpad van Ceiba Intercontinental vlucht C2-71 met boven Senegal dat van een ambulancevliegtuig dat één patiënt, één dokter, twee verpleegsters en drie bemanningsleden vervoerde. De Boeing 737-800 was vijfenveertig minuten eerder opgestegen in Dakar (Senegal) en onderweg naar Cotonou (Bénin). De HS-125 vloog in de omgekeerde richting, van Ouagadougou (Burkina Faso) naar Dakar.

Carlos_Enamorado

Uit rapporten van de Malinese luchtverkeersleiding blijkt dat beide toestellen met elkaar gebotst kunnen hebben. Na onderzoek is op de vleugel van de 737 ook schade aangetroffen die overeen komt met een mid-air collision. Dat meldde het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Senegal. Passagiers meldden ook dat ze een vreemd geluid hoorden na ongeveer een uur vliegen. Toen ze Cotonou naderden, zei de gezagvoerder dat ze wegens technische redenen moesten uitwijken.

Het vliegtuig vloog over Cotonou op een hoogte van FL350 (10.600 meter) en landde na zeventig minuten vliegen zo’n 750 kilometer verder in thuisbasis Malabo (Equitoriaal Guinea). De inzittenden van de Hawker Siddeley HS-125 hadden wellicht minder geluk: hun toestel vloog Dakar voorbij en zette koers richting de Atlantische Oceaan, waar het wellicht enkele uren later gecrasht is door brandstoftekort. De bemanning was wellicht de hele tijd bewusteloos door decompressie.

Er is een zoektocht gestart naar de HS-125, maar tot zover heeft dat nog niets opgeleverd.

Bron: Aviation Herald