Overzicht: luchtvaartmaatschappijen wijken uit naar andere luchthavens

Omdat de luchthaven van Brussel al zeker tot zaterdagochtend gesloten blijft, gooien verschillende luchtvaartmaatschappijen die normaal vanaf Brussels Airport vliegen hun vliegschema om. Vele maatschappijen annuleren hun vluchten, maar sommigen wijken ook uit naar andere luchthavens in de buurt om de operaties zo normaal mogelijk te doen verlopen. We maakten volgend overzicht.

De luchthaven van Luik krijgt er de komende dagen een pak vluchten bij. Verschillende maatschappijen ruilen Brussel vandaag, morgen en misschien ook nog de volgende dagen om voor Luik. Zo houden Adria Airways, Air Europa, Blue Air, Croatia Airlines, Tailwind, Thomas Cook Airlines en Vueling zich min of meer aan hun vliegschema vast, maar opereren ze hun vluchten vanaf Luik. Sommigen maatschappijen zoals Adria Airways voorzien transport tussen Brussel en Luik, andere maatschappijen vragen aan hun passagiers om rechtstreeks naar Luik te komen. Ook Jetairfly opereert een deel van haar Brusselse vluchten via Luik.

Charleroi krijgt alle vluchten van Ryanair die normaal van en naar Brussel opereren. Ryanair zegt vanaf Charleroi het volledige vliegschema te zullen uitvoeren, al zullen vertragingen mogelijk zijn door de extra veiligheidsmaatregelen. Passagiers moeten zelf instaan voor hun vervoer naar Charleroi.

De luchthaven van Oostende krijgt enkel extra vluchten van Jetairfly, die de vluchten vanuit Brussel verplaatst naar de drie regionale luchthavens.

El Al Israel Airlines zal haar vluchten tussen Tel Aviv en Brussel verplaatsen naar de luchthaven van Amsterdam.

Ook Düsseldorf krijgt enkele extra vluchten. Zo zal Air Malta haar vluchten uitvoeren naar de Duitse stad in plaats van naar Brussel. Ook staat ze in voor transport tussen de Maltese ambassade in Brussel en de luchthaven van Düsseldorf. ANA annuleerde vandaag dan wel al haar vluchten naar Brussel al zeker tot 1 april, de maatschappij legt morgen en overmorgen wel een extra vlucht in tussen Düsseldorf en Tokio Narita voor omgeboekte reizigers. Ook de golfmaatschappijen Etihad en Emirates vlogen vandaag vanaf Düsseldorf, maar voor de vluchten morgen en overmorgen is er nog geen nieuws.

EasyJet verhuist haar operaties volledig naar het Franse Lille. Alle easyJet-vluchten gaan dus door, maar passagiers zullen gebruik moeten maken van de aangeboden transportmogelijkheden tussen Lille en Brussel.

Alitalia wijkt niet uit naar alternatieve luchthavens, maar ze zal wel op de routes naar Amsterdam, Parijs en Düsseldorf grotere Airbussen A321 inzetten om zo meer passagiers te kunnen vervoeren die normaal naar Brussel moesten.

Alle andere maatschappijen hebben hun vluchten geannuleerd en proberen reizigers indien mogelijk om te boeken naar naburige luchthavens.